Huset

The House of Moum

Alternativ

Fra midt på 1880-tallet fisket Engelskmannen Frank DugdaleMoum Gård. Gårdstunet lå den gang et stykke fra Namsen. Den lidenskapelige fiskeren Frank Dugdale tilbød å betale arkitekt og tegninger, og fikk dermed overtalt gårdens daværende eier Erik Moum til å bygge et etter den tid «standsmessig» hus for seg og sine gjester mens han var i Namsen på laksefiske. Frank Dugdale som fisket på Moum i 20 år, hadde nok da lenge sett seg ut den ideelle plassering for The House of Moum,- nesten ved elvebredden, der Namsen flyter bred og majestetisk forbi, – «The Queen of Rivers«.

Året etter ble også resten av gården flyttet bort til det som i dag utgjør gårdstunet med det gamle ærverdige fiskehuset som det selvfølgelige midtpunkt.

Ettersom huset har engelsk arkitektur, er ikke dette en typisk trønderlån, men bygget etter den tids fiskeres ønsker og behov. Blant annet er huset delt inn i en herskapsfløy og en tjenerfløy.

Huset ble tatt i bruk i 1891, og fungerte utenom fiskesesongen som hovedbygning for familien Moum fram til 1962. Om sommeren når det var tid for fiske var det vanlig at laksefiskerne overtok bygningen og familien flyttet inn i et annet hus på gården.

I perioden 1992-1994 ble det foretatt en omfattende restaurering, der gammel stil og atmosfære er tatt vare på. Innvendig er alle rom som de var i 1891, men noen nødvendige moderniseringer, blant annet på kjøkken og bad, ble utført for å tilfredsstille dagens krav.

1.etg består av kjøkken, spiskammer, dagligstue, spisestue, peisestue, 1 dobbelt soverom (Dugdalekammerset), et rom for stell og oppbevaring av fiskesaker, dusj / wc og div. gang-areal (korridorer). 2.etg har bad, wc, 3 doble soverom og 4 enkle soverom, og i tillegg div. rom til eiernes disposisjon.

Det knirker og knaker som i andre gamle tre-hus, – enkelte gjester hevder at det må være et spøkelse der….Men «det» er et lite påtrengende og fredelig «spøkelse» som medvirker til den avslappende atmosfæren du opplever i det ærverdige gamle huset.

Flere bilder fra huset